هیئت مدیره شرکت های تعاونی

هیئت مدیره شرکت تعاونی
آنچه در این پست میخوانید
ترکیب هیئت مدیره

هیئت مدیره شرکت تعاونی حداقل از ۳ عضو اصلی و حداکثر از ۷ عضو اصلی تشکیل می‌شود. همچنین، ممکن است اعضای علی‌البدل نیز انتخاب شوند که تعداد آن‌ها در اساسنامه شرکت تعیین می‌شود.

وظایف و اختیارات هیئت مدیره

هیئت مدیره مسئولیت‌های متعددی دارد که شامل موارد زیر می‌شود:

  1. اداره امور شرکت: هیئت مدیره مسئول اداره کلیه امور شرکت تعاونی است و باید تصمیمات لازم را برای تحقق اهداف و موضوعات شرکت اتخاذ کند.
  2. دعوت به تشکیل مجامع عمومی: هیئت مدیره موظف است مجامع عمومی عادی و فوق‌العاده را در زمان‌های مقرر دعوت کند.
  3. انتخاب مدیرعامل: هیئت مدیره از بین اعضای خود یا خارج از آن‌ها، مدیرعامل شرکت را انتخاب می‌کند و وظایف و اختیارات وی را تعیین می‌کند.
  4. نظارت بر عملکرد شرکت: هیئت مدیره باید بر عملکرد شرکت نظارت داشته باشد و از اجرای صحیح قوانین و مقررات اطمینان حاصل کند.

مقاله پیشنهادی ما به شما همراهان گرامی: مطالعه مقاله اختیارات هیئت مدیره شرکت سهامی خاص

هیئت مدیره شرکت تعاونی

هیئت مدیره شرکت تعاونی

شرایط اعضای هیئت مدیره

اعضای هیئت مدیره باید شرایط خاصی را داشته باشند که در اساسنامه شرکت تعیین می‌شود. این شرایط ممکن است شامل داشتن تجربه و تخصص مرتبط با فعالیت‌های شرکت، عدم سوء پیشینه کیفری و داشتن صلاحیت‌های اخلاقی و حرفه‌ای باشد.

مسئولیت‌های قانونی هیئت مدیره

هیئت مدیره شرکت‌های تعاونی باید به مسئولیت‌های قانونی خود پایبند باشد. این مسئولیت‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

  1. رعایت قوانین و مقررات: هیئت مدیره باید از اجرای صحیح قوانین و مقررات مربوط به شرکت‌های تعاونی اطمینان حاصل کند.
  2. حفظ منافع اعضا: هیئت مدیره باید تصمیماتی اتخاذ کند که منافع کلیه اعضای شرکت را حفظ کند و از تضییع حقوق آن‌ها جلوگیری کند.
  3. گزارش‌دهی به مجامع عمومی: هیئت مدیره موظف است گزارش‌های مالی و عملکردی شرکت را به مجامع عمومی ارائه دهد و پاسخگوی سوالات اعضا باشد.
برابر ماده 37 وظایف و اختیاراتی که در قانون برای هیئت مدیره تعیین گردیده است به شرح زیر می باشد :

– قبول درخواست عضویت و اخذ تصمیم در مورد انتقال سهم هر یک از اعضاء به یکدیگر و دریافت استعفاء هر یک از اعضاء هیئت مدیره.

– نظارت بر مخارج تعاونی و رسیدگی به حساب ها و ارائه به بازرس یا بازرسان و تسلیم به موقع گزارش مالی و ترازنامه تعاونی به مجمع عمومی.

– تهیه و تنظیم طرح ها و برنامه ها و بودجه ها و سایر پیشنهادات و ارائه آن به مجمع عمومی جهت اتخاذ تصمیم.

– تعیین نماینده از بین اعضاء تعاونی برای حضور در جلسات مجامع عمومی شرکت ها و اتحادیه هایی که تعاونی در آن ها مشارکت دارد.

– تهیه و تنظیم دستورالعمل های داخلی و تقدیم آن به مجمع عمومی برای تصویب.

– تعیین نماینده یا وکیل در دادگاه ها و مراجع قانونی و سایر سازمان ها با حق توکیل غیر.

– دعوت مجمع عمومی عادی و فوق العاده در مواقع لزوم.

– اجرای دقیق و صحیح مفاد اساسنامه و تصمیمات مجمع عمومی برابر قوانین و مقررات مربوطه.

– عزل و نصب و قبول استعفاء مدیر عامل و نظارت بر عملیات وی و پیشنهاد میزان حقوق مدیر عامل به مجمع عمومی.

– تعیین و معرفی صاحبان امضاء مجاز یک یا دو نفر از اعضاء هیئت مدیره به اتفاق مدیر عامل

– تصمیمات هیئت مدیره به طور جمعی اتخاذ می شود و هیچیک از اعضاء هیئت حق ندارد منفرداَ از اختیارات هیئت مدیره استفاده کند مگر در موارد خاص که وکالت یا نمایندگی داشته باشد هیئت مدیره می توانند قسمتی از اختیارات خود را به مدیر عامل تفویض نمایند.

هیئت مدیره شرکت تعاونی

هیئت مدیره شرکت تعاونی

چالش‌های هیئت مدیره

هیئت مدیره شرکت‌های تعاونی ممکن است با چالش‌های مختلفی مواجه شود که شامل موارد زیر می‌شود:

  1. مدیریت منابع مالی: یکی از چالش‌های اصلی هیئت مدیره، مدیریت منابع مالی شرکت و تخصیص بهینه آن‌ها است.
  2. جذب و حفظ اعضا: هیئت مدیره باید تلاش کند تا اعضای جدید جذب کند و اعضای فعلی را حفظ کند.
  3. تعامل با نهادهای نظارتی: هیئت مدیره باید با نهادهای نظارتی و دولتی تعامل داشته باشد و از رعایت قوانین و مقررات اطمینان حاصل کند.
نکات قابل توجه راجع به هیئت مدیره شرکت تعاونی

– اولین هیئت مدیره را در بدو تشکیل شرکت تعاونی اولین مجمع عالی انتخاب می کند. انتخاب هیئت مدیره های بعدی برعهده مجمع عمومی عادی است. اعضای هیئت مدیره برای مدت سه سال با رای مخفی و کتبی ( با ورقه ) و با اکثریت نسبی انتخاب می شوند.

– انتخاب اعضا اصلی و علی البدل هیات مدیره با اکثریت نسبی آراء مجمع عمومی می باشد.

– اخذ رای برای انتخاب اعضاء اصلی و اعضاء علی البدل در یک نوبت ( نه دو نوبت مجزی ) به عمل می آید و حائزین اکثریت بعد از اعضا اصلی به ترتیب اعضاء علی البدل شناخته می شوند.

– مدت مدیریت مدیران دوره های 3 ساله است.

– انتخاب مجدد مدیران حداکثر برای دو نوبت متوالی بلامانع است. البته اگر شخصی موفق به کسب دو سوم آراء کل اعضاء شرکت تعاونی گردد، می تواند برای بیش از دو نوبت متوالی نیز به عنوان عضو هیات مدیره شرکت تعاونی انتخاب گردد.

– معاملات هر یک ازاعضای هیئت مدیره با شرکت تعاونی مربوط، تابع مقررات و ضوابطی است که در چهارچوب دستورالعمل وزارت تعاون، به تصویب مجمع عمومی عادی می رسد.

– هیچ یک از اعضای هیئت مدیره نمی تواند سمت بازرسی یا مدیریت عامل و یا عضویت هیئت مدیره شرکت تعاونی دیگری با موضوع و فعالیت مشابه را بپذیرد. به عبارت دیگر عضویت در هیئت مدیره با داشتن سمت های مزبور در یک شرکت تعاونی دیگر با موضوع و فعالیت مشابه ” مانع الجمع ” است. مفهوم مخالف این مطلب آن است که اعضای هیئت مدیره می توانند سمت بازرسی یا مدیریت عامل یا عضویت هیئت مدیره شرکت تعاونی دیگری را که موضوع و فعالیت آن مشابه نباشد قبول کنند.

– رسیدگی و تصمیم گیری درباره گزارش بازرس یا هر یک از بازرسان در مورد تخلفات هیئت مدیره بر عهده مجمع عمومی فوق العاده است.

– هیئت مدیره مکلف است فرد واجد شرایطی را از بین اعضای شرکت تعاونی یا خارج آن ها برای مدت دو سال به عنوان مدیر عامل شرکت تعاونی انتخاب کند. مدیرعامل زیر نظر هیئت مدیره انجام وظیفه می کند و وظایف و اختیارات وی طبق آیین نامه مربوط خواهد بود.

– وزارت تعاون در صورت احراز تخلف در اداره امور شرکت تعاونی، می تواند مراتب را به دادگاه اعلام کند. دادگاه موظف است خارج از نوبت به موضوع رسیدگی کند و در صورتی که در رسیدگی مقدماتی تخلف هیئت مدیره احراز شود، حکم تعلیق مدیران شرکت تعاونی را صادر کند؛ در این صورت وزارت تعاون موظف است به طور موقت افرادی را برای تشکیل مجمع عمومی عادی و انتخاب هیئت مدیره جدید منصوب کند.

هیئت مدیره شرکت تعاونی

هیئت مدیره شرکت تعاونی

نتیجه‌گیری

هیئت مدیره شرکت‌های تعاونی نقش بسیار مهمی در موفقیت و پایداری این شرکت‌ها دارد. اعضای هیئت مدیره باید با دقت و مسئولیت‌پذیری وظایف خود را انجام دهند تا شرکت بتواند به اهداف خود دست یابد و منافع اعضا را تامین کند. همچنین، هیئت مدیره باید با چالش‌های مختلفی که ممکن است پیش آید، به خوبی مقابله کند و تصمیمات مناسبی اتخاذ کند.

 

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
نقش سرمایه گذاران فرشته و خطر پذیر در استارتاپ

سرمایه گذاران فرشته و خطرپذیر و نقش آن ها در تأمین مالی استارت‌آپ‌ها

آنچه در این پست میخوانید سرمایه گذاران فرشته (Angel Investors)مزایای سرمایه گذاران فرشته:سرمایه‌گذاران خطرپذیر (Venture Capitalists)مزایای سرمایه‌گذاران خطرپذیر:چالش‌های سرمایه‌گذاران فرشته…

بیشتر بخوانید
شناسایی موانع تامین مالی استارت آپ ها

استارتاپ‌ها:شناسایی موانع و فرصت‌های تامین مالی

آنچه در این پست میخوانید موانع تامین مالی استارتاپ‌هافرصت‌های تامین مالی استارتاپ ها استارتاپ ها به عنوان موتورهای نوآوری و…

بیشتر بخوانید
فرم صورتجلسه هیئت مدیره شرکت سهامی خاص

فرم خام صورتجلسه شرکت های سهامی خاص

آنچه در این پست میخوانید نمونه صورتجلسه مجمع عمومی عادی سالیانه برای انتخاب مدیران و بازرسین ،روزنامه و تصویب تراز در…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

برای ارسال نظر لطفا ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.

You cannot copy content of this page