مشاوره مدیریت: راهبردی برای تجارت پایدار و پویا

در دنیای کسب و کار امروز، مدیریت به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت سازمان‌ها شناخته شده است. با این حال، با توجه به پیچیدگی‌ها و چالش‌های فراوانی که در این زمینه وجود دارد، بسیاری از مدیران به دنبال راهکارهایی هستند تا بتوانند به بهترین شکل ممکن از منابع سازمانی خود استفاده کنند و به اهداف خود برسند. در این جا، مشاوره مدیریت به عنوان یکی از ابزارهای موثر برای رسیدن به این هدف مطرح می‌شود.

 

مشاوره مدیریت، فرایندی است که در آن یک مشاور یا تیم مشاوران با تخصص در زمینه‌های مختلف مدیریت، به سازمان‌ها کمک می‌کنند تا به بهبود عملکرد خود بپردازند. این فرایند می‌تواند شامل موارد مختلفی از جمله برنامه‌ریزی استراتژیک، بهبود فرایندها، مدیریت منابع انسانی، مدیریت مالی و بسیاری از موارد دیگر باشد.

 

در این مقاله، ما به بررسی تعریف، اهمیت و نقش مشاوره مدیریت در کسب و کارهای مدرن خواهیم پرداخت. همچنین، روش‌ها و تکنیک‌های مختلفی را که مشاوران مدیریت برای کمک به سازمان‌ها استفاده می‌کنند، مورد بررسی قرار خواهیم داد.

تعریف مشاوره مدیریت

مشاوره مدیریت (انگلیسی: Management consulting) نوعی از خدمات مشاوره است که با هدف بهبود عملکرد مدیریتی، مورد استفاده سازمان‌ها قرار می‌گیرد. مشاور مدیریت اغلب راه‌های بهبود کارایی سازمان را بررسی کرده و بهترین گزینه و راه حل را به مدیران ارشد پیشنهاد می‌کند. مشاور مدیریت به مدیران در حوزه‌های مختلفی چون افزایش سودآوری، کاهش هزینه‌ها و افزایش درآمد، آنالیز فرایند، توسعه فناوری، مدیریت تغییر، تدوین استراتژی، توسعه محصولات یا روش استخدام و آموزش نیروی انسانی، مشاوره می‌دهد.

تاریخچه مشاوره مدیریت

نخستین شرکت فعال در زمینه مشاور مدیریت، شرکت  آرتوردی. لیتل بود، که در سال ۱۸۸۶ تأسیس شد و اولین مشاور مدیریت مستقل نیز  فردریک وینسلو تیلور بود، که در سال ۱۸۹۳ فعالیت خود را در فیلادلفیا آغاز کرد. حوزه مشاوره مدیریت در اوایل دهه ۱۹۸۰ در پی افزایش تقاضای شرکت‌ها جهت دریافت مشاوره‌های استراتژی و سازمانی، رشد قابل توجهی نمود. با توسعه فناوری اطلاعات در دهه ۱۹۹۰ و ورود شرکت‌های بزرگ حسابرسی به حوزه مشاوره فناوری و سپس مشاور مدیریت، امروزه شرکت‌های بزرگی چون  دیلویت،  پراس واتر هاوس کوپرز،  کی پی ام جی و  ارنست اند یلنگ، به عنوان بزرگترین شرکت‌ها در زمینه ارائه خدمات مشاور مدیریت شناخته می‌شوند.

مقاله پیشنهادی ما به شما همراهان گرامی: مطالعه مقاله چگونه وارد حوزه مشاوره در زمینه کسب و کار شدم؟

مشاور مدیریت چه کارهایی را انجام می‌دهد؟

به طور معمول، مشاور مديريت استخدام می‌شود تا روند کسب درآمد را به سازمان‌ها نشان دهد یا اینکه مشکل بزرگی را برای کسب‌وکار برطرف کند. مشاوران، کارمندان بخش مشاوره مدیریت یا شرکت‌های سازمانی هستند که روی کمک به شرکت‌ها متمرکز می‌شوند و توصیه‌هایی را برای کمک به بهبود مشتریان آن‌ها ارائه می‌دهند. برخی از کارهای خاصی که یک مشاور مدیریت در کسب‌وکارها انجام می‌دهد، عبارت‌اند از:

  • حل مشکلی خاص برای یک مشتری ؛
  • تشخیص علت اصلی مشکل‌ها؛
  • تجزیه و تحلیل داده‌ها برای کمک به درک مسائل سازمانی؛
  • ارائه‌ی توصیه‌هایی برای چگونگی بهبود سازمان؛
  • کمک به اجرای رویه‌های جدید مورد نیاز سازمان برای پیشرفت؛
  • کمک به تیم برای هماهنگی با تغییرات یا اصلاحات مورد نیاز؛
  • آموزش کارهای لازم به کارمندان شرکت برای پیشروی آنان؛
  • آماده‌سازی سازمان برای رویارویی با مسائل و حل مشکلات مشابه در آینده.
یک مشاور موفق چه مهارت‌ها و ویژگی‌هایی دارد؟
  • رتبه‌ی علمی بالا؛
  • رهبری پیشرو؛
  • تفکر استراتژیک؛
  • تصمیم گیریسریع؛
  • اشتیاق به کسب‌وکار؛
  • علاقه‌مندی؛
  • ارتباطات عالی؛
  • تفکر انتقادی؛
  • توجه به جزئیات؛
  • حفظ تمرکز در فشار کاری بالا.
تفاوت نقش مشاور مدیریت با صاحبان کسب‌وکار:

 

صاحبان کسب‌وکار غالباً رهبران شرکت خود هستند که مسیر آینده شرکت را ساخته و سازمان را در جهت دستیابی به آن همراه می‌نمایند. از طرفی مشاوران نیز باید مهارت‌های بالای ارتباطی و اثرگذاری داشته باشند ولی حتی اگر پتانسیل رهبری داشته باشند، نقش رهبری را در شرکت مشتری ایفا نمی‌نمایند. نقش مشاور درگیر کردن افکار، اثرگذاری بر رهبران و مدیران، و شکل دادن به ایده‌هایی برای ایجاد تحول و بهبود در شرکت مشتری است، نه رهبری کردن آن.

 

بطور خلاصه کار مشاور مشورت دادن است، نه مدیریت کردن یا رهبری کردن. بنابراین مشاور مکملی برای مدیران و رهبران سازمان‌ها جهت کسب نتیجه و ایجاد تحول است

نکته:

یک مشاوره مدیریت خوب و متخصص کسی است که بتواند کسب و کار یا سازمان شما را از اقیانوس قرمزی که در آن خون به پا شده نجات داده و وارد اقیانوس آبی کند! اگر چنین فردی را پیدا کردید، به هر قیمتی از مشاوره او استفاده کنید.

چرا استفاده از مشاوره مدیریت برای توسعه کسب و کار، لازم است؟

استخدام مشاور مدیریت مزایای بی‌شماری را برای شرکت شما به همراه خواهد داشت. استخدام این متخصصان علاوه بر اینکه مسائل مربوط به منابع انسانی، مالیات و مزایا را ندارد، قراردادی بوده و بنابراین مقیاس پذیر است.

همچنین، در صورت عدم نیاز، به آسانی می‌توانید با مشاور مجموعه خود، قطع همکاری نمایید. مهم‌تر از همه اینکه از یک متخصص حرفه‌ای برای رفع مشکلات تخصصی بهره مند خواهید بود که امکان استفاده از ایده‌های متنوع و تجربیات دیگر را نیز برای شما فراهم خواهد کرد. همه این مزایا به مهارت و تخصص این افراد مرتبط است؛ در واقع این افراد می‌توانند شرکت شما را در یک دوره زمانی کوتاه تر در مسیر رشد قرار دهند.

البته پیش از استخدام مشاور مدیریت، یک ارزیابی از اهداف کسب و کار خود و تناسب استراتژیک شرکت مشاوره با فرهنگ سازمانی‌تان تهیه کنید تا نتیجه بگیرید که بهترین مشاور مدیریت کیست و چگونه با کمک وی می‌توان به بالاترین میزان رشد و موفقیت رسید.

نتیجه گیری

با گسترده‌تر شدن فعالیت شرکت‌ها و سازمان‌ها و درگیری مدیران با مشکلات و معضلات ریز و درشت، نیاز به مشاور بیش از هر زمان دیگری حس می‌شود، چراکه به عقیده بسیاری از کارشناسان، حضور فردی بی‌طرف که از بیرون روی فعالیت‌ها و روندهای سازمان نظارت دارد، بسیار حیاتی است.

شورای بین المللی موسسات مشاور مدیریت  (ICMCI) مشاوره مدیریت را این گونه تعریف می کند. “ارائه مشاوره و کمک مستقل در مورد فرآیند مدیریت به مشتریانی که مسئولیتهای مدیریتی دارند ”
فدراسیون اروپایی مشاوره مدیریت (FEACO) مشاوره مدیریت را این گونه تعریف می کند. “ارائه مشاوره و کمک مستقل در مورد مسائل مربوط به مدیریت است. این به طور معمول شامل شناسایی و بررسی مشکلات و / یا فرصتها ، توصیه اقدامات مناسب و کمک به اجرای آن توصیه ها است.”

 

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
مراحل راه اندازی کسب و کار در ایران

مراحل راه‌اندازی کسب و کار در ایران چگونه است ؟ توضیحات جامع

آنچه در این پست میخوانید مراحل 12 گانه راه اندازی کسب و کار در ایرانمرحله اول: تحقیق و برنامه‌ریزیمرحله دوم:…

بیشتر بخوانید
فرصت های کسب و کار در صنعت

فرصت های کسب و کار در صنعت چه مواردی هستند ؟ توضیحات جامع

آنچه در این پست میخوانید لیست 6 تایی از فرصت های کسب و کار در صنعتنقش صنعت  در فرصت‌های کسب و کارایجاد همکاری‌های استراتژیکچهار فرصت کسب و کار…

بیشتر بخوانید
کنترل کیفیت

کنترل کیفیت در کسب و کار: استراتژی‌ها، روش‌ها و اهمیت آن در رقابت بازار

آنچه در این پست میخوانید کنترل کیفیت در دنیای رقابتی امروز، کنترل کیفیت به عنوان یکی از عوامل کلیدی موفقیت…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

برای ارسال نظر لطفا ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.

You cannot copy content of this page