هوش مالی مهارتی ضروری برای زندگی مدرن

رابرت کیوساکی، سرمایه‌گذار بزرگ و میلیاردر خودساخته، در کتاب هوش مالی خود را افزایش  دهید این‌چنین می‌نویسد: «این املاک، سهام، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، کسب و کار یا پول نیست که فرد را ثروتمندتر می‌کند. این اطلاعات، دانش، خرد و فوت و فن کار یعنی هوش مالی است که موجب می‌شود فرد ثروتمندتر شود».

نقل قول دیگر از رابرت کیوساکی:

بیشتر مردم هرگز ثروتمند نمی‌شوند، به این دلیل ساده که آنها هرگز آموزش ندیدند تا از موقعیت‌هایی که دقیقا جلوی چشمشان است، استفاده کنند.

 

کیوساکی معتقد است که پول به تنهایی مشکلات مالی را حل نمی‌کند و به همین علت است که پول دادن به فقرا، مشکل مالی آن‌ها را برطرف نمی‌کند. در بسیاری از موارد، پول دادن به آن‌ها فقط مشکل آن‌ها را طولانی‌تر می‌کند و تعداد فقرا را افزایش می‌دهد. در واقع این هوش مالی است که مشکلات مالی را حل می‌کند.

به بیان ساده‌تر، هورابرت کیوساکی هوش مالی را در ۵ جنبه بیان می کند:

  1. کسب پول بیشتر
  2. حفاظت از پول
  3. بودجه بندی و برنامه ریزی برای پول
  4. اهرم کردن پول
  5. ارتقا آگاهی مالی

هوش مالی، آن بخش از هوش کلی ما است که از آن برای حل کردن مشکلات مالی استفاده می‌کنیم.

مقاله پیشنهادی ما به شما همراهان گرامی: مطالعه مقاله چگونه می توان ذهنی موفق پرورش داد

 

چگونه هوش اقتصادی خود را تقویت کنیم؟

برای تقویت و افزایش هوش اقتصادی راهکارهایی وجود دارد. برای این منظور می‌توانید از این راهکارها استفاده کنید:

۱.مسائل مالی را پیگیری کنید: به طور روزانه روزنامه‌ها و مجلات اقتصادی را مطالعه کنید. نکاتی که در این مجلات می‌بینید را یادداشت کنید و از آن‌ها بهره ببرید.

۲.از کلاس‌های هوش مالی استفاده کنید: البته، این موضوع در ایران هنوز جا نیفتاده است. اما استفاده از کلاس‌های هوش اقتصادی که افراد باتجربه در آن تدریس می‌کنند می‌تواند بسیار مفید باشد. همچنین شما می‌توانید در یک دوره آنلاین خارجی نیز شرکت کنید.

۳.از سرمایه‌گذاری نترسید: برای تقویت و افزایش هوش اقتصادی خود فقط به خواندن تئوری‌ها اکتفا نکنید، سرمایه‌گذاری را شروع کنید یا موفق می‌شوید یا شکست می‌خورید. برای شروع می‌توانید از سرمایه‌گذاری‌هایی که ریسک کمتری دارند شروع کنید.

۴.به یک درآمد ثابت و مشخص اکتفا نکنید: بسیاری از افراد به افزایش 5 درصدی یا 10 درصدی حقوق خود در یک سال راضی هستند. اما اگر این گونه پیش بروید نمی‌توانید با تورم مقابله کنید. اگر می‌خواهید به عنوان یک فرد با هوش مالی بالا شناخته شوید لازم است که درآمد خود را افزایش دهید.

۵.طرز فکر خود را تغییر دهید: تا زمانی‌که افکار خود را در مورد راه‌های رسیدن به پول تغییر ندهید نمی‌توانید به آن برسید. فراموش نکنید که شم اقتصادی به معنای تفکر عاقلانه مالی است.

۶.خرج و مخارج خود را کنترل کنید: برای شروع تقویت هوش اقتصادی لازم است که هزینه‌ها و مخارج خود را تا حد امکان کاهش دهید. یک لیست خرید تهیه کنید، وسایل ضروری را در آن بنویسید و به آن پایبند باشید. به همین شکل بدهی‌های کوچک خود را پرداخت کنید. تا زمانی که آن‌ها را پرداخت نکرده‌اید از گرفتن وام و قرض جدید خودداری کنید.

انواع هوش مالی :

هوش مالی، دارای ۵ جنبه و عامل برای موفقیت است که هیچ‌کدام بر دیگری برتری ندارد و با تقویت همه آن‌ها هوش مالیِ فرد بالا می‌رود.

۱. هوش مالی، در کسب درآمد بیشتر

۲. هوش مالی، در حفظ و نگهداری از پول

۳. هوش مالی، در برنامه‌ریزی و بودجه‌بندی پول

۴. هوش مالی، در استفاده از پول

۵. هوش مالی، در  پیشرفت در دانش مالی

تقویت هوش مالی :

نکته مهمی که وجود دارد این است که هوش مالی با ضریب هوش مالی متفاوت است. ضریب هوش مالی، توانایی بالقوه‌ای بوده که با تقویت آن تبدیل به بالفعل که همان هوش مالی است، می‌شود. بنابراین تنها ضریب بالا نشان باهوشی نیست. مثلاً در دو فرد با درآمد ماهانه یکسان، کسی در هوش مالیِ بالاتر است که پس از کم کردن بدهی‌ها و مخارج، پول بیشتری برایش باقی بماند‌.

ویژگی افراد با هوش مالی بالا
  1. از متخصصین، مدیریت مالی یاد می‌گیرند
  2. مهارت‌های ارتباطی قوی‌تر، مؤثرتر و پایدارتری دارند
  3. با مدیران مالی موفق تعامل دارند
  4. استراتژی‌های مالی جدید را پیوسته یاد می‌گیرند
  5. طرح عملیاتی دارند
  6. معمولاً ده درصد پس‌انداز می‌کنند
  7. در مورد بدهی‌ها، تکلیفشان روشن است
  8. اهداف مالی کوتاه و بلندمدت دارند
  9. در خرج کردن استراتژی دارند
افراد دارای هوش مالی بالا، چه اشتباهاتی را تکرار نمی‌کنند؟

افرادی که از نظر مالی موفق می‌شوند و هوش مالی بالایی دارند، این اشتباهات مالی را مرتکب نمی‌شوند.

 

1- بیش‌ازاندازه خرج نمی‌کنند

یکی از ویژگی‌های افراد با هوش مالی بالا این است که کمتر از آنچه درمی‌آورند خرج می‌کنند. حتی ثروتمندترین افراد جهان هم بیش‌ازاندازه خرج نمی‌کنند. مثلاً جان تمپلتون (یکی از میلیاردرهای بزرگ) نیمی از درآمدش را پس‌انداز می‌کرد، حتی زمانی که در حال رشد بود و ثروت محدودی داشت.

 

اگر این مقدار خیلی بیش از چیزی است که شما پس‌انداز می‌کنید نگران نباشید. شما فقط با پس‌انداز 10 تا 15٪ از درآمدتان می‌توانید به موفقیت مالی دست پیدا کنید.

 

2- آن‌ها معمولاً چانه‌زنی نمی‌کنند

افراد باهوش مالی بالا، به ارزش آن چیزی که می‌خواهند بابتش پول بدهند زیاد فکر می‌کنند. مثلاً برای سرمایه‌گذاری، آن‌ها به رشدی که در آینده شاهدش خواهند بود توجه می‌کنند نه قیمت فعلی. یا وقتی می‌خواهند چیزی بخرند (مثل کفش) معمولاً با کیفیت بالا را انتخاب می‌کنند. درست است که در ابتدا پول زیادی می‌پردازند، اما در بلندمدت صرفه‌جویی می‌شود.

 

 3- برنامه‌های مالی آن‌ها ایستا و ثابت نیست. انعطاف‌پذیر است

افراد موفق با اتفاقات ناگهانی به خوبی تطابق پیدا می‌کنند. آن‌ها با هوش مالی بالای خود، اتفاقات را مدیریت می‌کنند. مثلاً اگر بیماری یا ازدواجی برایشان پیش بیاید، از قبل برای آن آماده‌شده‌اند.

 

اگر می‌خواهید هوش مالی خود را زیاد کنید، باید برنامه‌های مالی خود را با تغییرات، وفق دهید. دستکم سالی یک بار با خودتان خلوت کنید تا زندگی و برنامه‌های مالی‌تان را دوباره بررسی کنید، به‌این‌ترتیب عادت می‌کنید با خود را با تغییرات وفق دهید.

 

 4- آن‌ها از یک درآمد ثابت و مشخص، خوششان نمی‌آید

خیلی از ما نهایتاً با 5 تا 10٪ افزایش حقوق سالانه‌مان راضی می‌شویم. با این مقدار از افزایش درآمد به زودی تورم از شما پیشی خواهد گرفت. اما؛ افراد موفق دائماً به دنبال راه‌هایی هستند که درامد و به تبع آن کیفیت زندگی‌شان را بهبود ببخشند.

 

افزایش درآمد نه تنها گزینه‌های پیش روی شما برای بهبود کیفیت زندگی‌تان را بیشتر می‌کند، بلکه حس امنیت برای شما ایجاد می‌کند و ظرفیت شما برای پرداخت پول را بیشتر می‌کند. افراد موفق، کارهای روزانه‌ای را انجام می‌دهند تا درآمدشان بیشتر شود. آن‌ها درآمد غیرفعال ایجاد می‌کنند.

 

5- افراد موفق صورت‌های مالی را دوره‌ای بررسی می‌کنند

دستیابی به موفقیت مالی نیازمند ساخت عادات ثابت و تدریجی است. یکی از این عادت‌ها بررسی دائمی و دوره‌ای صورت‌های مالی است. افراد موفق هر ماه دستکم یک ساعت از وقتشان را صرف بررسی صورت‌های مالی خود مثل سرمایه‌گذاری‌ها، حساب‌های بانکی، اعتبارات و چک‌های صادر شده می‌کنند.

 

شما هم بهتر است این کار را انجام دهید حتی اگر صورت‌های مالی زیادی ندارید. طبیعتاً وقت کمتری باید بگذارید.

 

6- آن‌ها در مورد پول ریسک‌های خطرناک یا احمقانه نمی‌کنند!

وارن بافت، سرمایه‌گذار بزرگ دنیا می‌گوید: «قانون شماره یک این است: هیچ‌وقت پول از دست ندهید.» هر سرمایه‌گذاری البته ریسک دارد؛ اما افراد موفق برای اینکه پول از دست ندهند از دو ابزار قدرتمند استفاده می‌کنند:

 

اول بیمه‌های تخصصی و دوم تخصیص دارایی. تخصیص دارایی یعنی اینکه آن‌ها همه تخم‌مرغ‌هایشان را در یک سبد نمی‌گذارند. یادتان باشد اگر فرصتی یافتید که خیلی سودآورتر و بهینه‌تر از فرصت‌های متداول بود، حتماً به آرامی پیش بروید و حسابی در موردش تحقیق کنید.

 

 7- ادعاهای عجیب‌وغریب ندارند

دنیا بزرگ است و افراد موفق این واقعیت را عمیقاً درک می‌کنند. وقتی صحبت از پول می‌شود، کلی اطلاعات مختلف درباره آن یافت می‌شود. برای همین هم افرادی مثل وارن بافت محدودیت‌های خود را در نظر داشته و روی نقاط قوتشان تمرکز می‌کنند.

 

دقیقاً بدانید دانش شما در زمینه پول و سرمایه‌گذاری چقدر است. اگر در ابتدای راه هستید، حداقل چند کتاب در زمینه امور مالی شخصی بخوانید.

 

 8- چشم بسته به متخصصین گوش نمی‌دهند

در بالا گفتیم که افراد باهوش، به توصیه افراد متخصص گوش می‌دهند، اما نه چشم و گوش بسته. آن‌ها نقاط قوت موفق‌ها را می‌گیرند و اشکالاتشان را تکرار نمی‌کنند. این افراد دائماً در جستجوی توصیه‌های حرفه‌ای‌ها و متخصصین هستند، اما تسلیم بی‌چون‌وچرای نظرات آن‌ها نمی‌شوند.

 

به‌عنوان‌مثال، منطقی است که از یک حسابدار در تنظیم اظهارنامه‌های مالیاتی کمک بخواهیم؛ اما یک فرد موفق، برای ارزیابی وقتی به دنبال توصیه‌های متخصصینی مثل حسابدارها یا وکلا بودید، از آن‌ها سؤالاتی بپرسید و بخواهید که توصیه‌شان را برایتان توضیح بدهند. در غیر این صورت نظرخواهی از متخصصین مشکل خواهد بود.

 

 9- افراد موفق پول در آوردن را بر اهداف دیگر مقدم نمی‌دانند

دستیابی به موفقیت مالی یک هدف درستی است. چون کیفیت زندگی‌تان زیاد می‌شود و می‌توانید به دیگران هم کمک کنید. همچنین در مورد دسترسی به تکنولوژی، خدمات پزشکی و اوقات فراغت هم دستتان باز خواهد شد؛ اما افراد موفق این را می‌دانند که موفقیت مالی، تنها یک جنبه از زندگی موفق است. مثلاً آن‌ها برای به دست آوردن پول، سلامتشان را به خطر نمی‌اندازند.

 

 

جمع بندی

همان‌طور که در ابتدا مقاله اشاره شد، پول داشتن تنها به‌منزله ثروتمندی نیست و اگر شخص پولدار راه‌های درست مصرف کردن و نیز افزایش بیشتر آن را نداند، امکان از دست دادن پول و سرمایه او بسیار بالا است.هوش مالی جزئی از  IQ هر فرد است که به میزان تسلط و آگاهی او در حل مشکلات مالی و همچنین یافتن طرح‌ها و ایده‌های جدید برای کسب در‌آمد بیشتر است. بنابراین در ضمیر هر فرد وجود داشته که با تمرین و ممارست و نیز کسب دانش و تقویت راهکارهای اثبات شده، به فردی باهوش مالی بالا مبدل می‌شود.

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

برای ارسال نظر لطفا ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.