مدیریت تعالی در سازمان ها: سفر به قله تعالی
در دنیای پرشتاب و پیچیده امروز، سازمانها برای بقا و رشد نیازمند بهبود مستمر و دستیابی به تعالی هستند. مدیریت تعالی به عنوان یک رویکرد جامع و سیستماتیک، به سازمانها کمک میکند تا با بهرهگیری از بهترین شیوهها و استانداردهای جهانی، عملکرد خود را بهبود بخشند و به اهداف استراتژیک خود دست یابند. این مقاله به بررسی اصول و مفاهیم مدیریت تعالی، ابزارها و تکنیکهای مورد استفاده در این حوزه، و نقش آن در ارتقای کیفیت و بهرهوری سازمانها میپردازد. با ما همراه باشید تا به دنیای مدیریت تعالی و تاثیرات آن بر سازمانها نگاهی دقیقتر بیندازیم.
اصول مدیریت تعالی
- رهبری و هدفمندی: رهبران سازمان باید یک دیدگاه واضح و جامع از هدف های سازمان ارائه دهند و به تیم خود برای دستیابی به این اهداف رهنموتی کنند.
- مردم محوری: مردم هستند که ارزش ایجاد می کنند. سازمان ها باید فرهنگی را ایجاد کنند که در آن همه افراد ارزشمند و مورد توجه باشند.
- رویکرد فرآیندی: سازمان ها باید فرآیندهای خود را به طور مداوم بهبود بخشند تا به کارایی و اثربخشی بیشتری دست یابند.
- تحلیل و بهبود مداوم: سازمان ها باید داده ها و اطلاعات را برای تصمیم گیری استفاده کنند و به طور مداوم به دنبال بهبود عملکرد باشند.
مقاله پیشنهادی ما به شما همراهان گرامی : مطالعه مقاله توسعه مدل کسب و کار های تاب آور
تعالی سازمانی و سازمان متعالی یعنی چه؟
کلمه تعالی در لغت به معنی برتری و بلندپایه شدن است. تعالی سازمانی نیز به معنای رشد و توسعه پایدار و مداوم کسب و کار با هدف کسب رضایت مشتریان و افزایش سودآوری است. در یک تعریف دیگر، تعالی سازمانی به تلاشهایی گفته میشود که چارچوبی داخلی از استانداردها و فرآیندها با هدف افزایش مشارکت و انگیزه کارکنان و ارائه محصولات و خدمات بهتر به مشتریان را ایجاد میکند. بنابراین، تعالی سازمانی به معنی استفاده از ابزارهایی برای شناسایی، تشخیص، توسعه و گسترش موفقیت در یک سازمان است.
از سوی دیگر، تعالی سازمانی تحت تاثیر فرهنگ و ارزشهای هر سازمان، توانمندیهای نیروی انسانی آن و شرایط محیطی است. سازمان متعالی نیز سازمانی است که به مفهوم تعالی سازمانی پایبند است و به سوی آن حرکت میکند. چنین سازمانی از مدیرانی با تفکر و اندیشه متعالی بهره میگیرد و فعالیتهای خود را در راستای بهبود رضایتمندی مشتریان مدیریت و بهینهسازی میکند. این سازمانها برای دستیابی به تعالی و رشد پایدار از چهارچوبها و مدلهای تعریفشدهای نیز استفاده میکنند که مدل تعالی سازمانی نام دارند.
انواع مدل های تعالی سازمانی کدام است؟
مدل تعالی دمینگ یا مدل مدیریت کیفیت
مدل تعالی دمینگ یا مدل مدیریت کیفیت، برترین مدل تعالی سازمانی در ژاپن است. این مدل در سال ۱۵۹۱ در ژاپن و بر اساس نظرات دکتر ادوارد دمینگ طراحی شده و توسعه یافت. به همین دلیل نیز برای قدردانی از خدمات وی به نام وی نامگذاری شده است. این مدل ۱۲ معیار را برای پیادهسازی مدیریت کیفیت جامع در اختیار مدیران قرار میدهد. این مدل و معیارهای آن نقش مهمی در مدیریت کیفیت جامع و مدیریت جامع سیستمها دارند.
مدل تعالی مالکولم بالدریج
مدل تعالی مالکولم بالدریج در سال ۱۹۷۸ به دنبال مطالعات صورت گرفته در وزارت بازرگانی آمریکا تهیه شد و با توجه به نقش مالکولم بالدریج در توسعه آن به نام مدل تعالی مالکولم بالدریج نامگذاری میشود. معیارهای مدل بالدریج بر مبنای مفاهیم مدیریت کیفیت جامع و در راستای تحقق آنها تنظیم شده است. در این روش ۷ معیار جهت تعالی سازمانی مورد سنجش قرار میگیرد که عبارتند از: رهبری آرمانگرا، مشتریمداری، برنامهریزی استراتژیک، ارزشگذاری به کارکنان، بهبود کیفیت فرآیندها، مدیریت دانش و تمرکز بر نتایج.
مدل تعالی بنیاد مدیریت کیفیت اروپا
مدل تعالی EFQM یا مدل بنیاد مدیریت کیفیت اروپا (EFQM)، یک چارچوب مدیریتی شناخته شده در سطح جهانی است که در سال ۱۹۸۹ توسط تعدادی از مدیران اجرایی شرکتهای برتر اروپایی طراحی شد. متعاقباً تعداد زیادی از مدیران اروپایی این مدل را در کسب و کار خود اقتباس کردند و تعهد خود را نسبت به مأموریت و ارزشهای EFQM اعلام کردند. هدف این مدل حمایت از سازمانها برای “مدیریت تغییر” و “بهبود عملکرد” است.
چه عواملی به سازمان برای رسیدن به اهداف و نتایج عالی کمک میکند؟
مهم ترین عوامل تعالی سازمانی، شامل 8 مورد اساسی است که سازمان را برای دستیابی به اهداف و نتایج عالی کمک میکند. در واقع هر سازمان برای توسعه و اجرای استراتژی های خود نیازمند دانستن این معیارهاست. در ادامه هر کدام از این عوامل را جداگانه شرح می دهیم.
رهبری
رهبران سازمانهای متعالی آینده را شکل و آن را محقق میسازند. این رهبران، شامل افرادی است که الگویی برای ارزشها و اخلاقیات سازمان هستند و به آن ها عمل میکنند. آنها قابل انعطاف هستند و باعث می شوند سازمان آینده را بهموقع پیشبینی کند و در مواقع حساس به خوبی واکنش نشان دهد. بهاینترتیب میتوان از موفقیت مداوم سازمان مطمئن شد.
فرآیند کار
فرآیندهایی که در یک سازمان انجام می شود تا یک محصول یا خدمت نهایی به مشتری ارائه شود باید موثرترین و پربازدهترین فرآیندها باشند. این فرآیندها باید در مسیر کسب رضایت ذینفعان و مشتریان طرحریزی و اجرا شده و در صورت لزوم اصلاح شوند. سازمانهای متعالی در این فرایند، موضوعات مهم را طراحی، مدیریت و اصلاح میکنند تا ارزش فزایندهای برای مشتریان و ذینفعان خود ایجاد کنند.
منابع انسانی
سازمانهای متعالی به منابع انسانی خود ارزش می دهند و فرهنگی ایجاد میکنند که امکان دستیابی متقابل به اهداف سازمانی و فردی را همزمان فراهم میکند. این سازمانها ظرفیتهای منابع انسانی خود را افزایش و عدالت و برابری را رواج میدهند. آنها به صورتی به ارتباط، انتقال، پاداش و رسمیت کارکنان خود اهمیت میدهند که باعث انگیزه دهی، ایجاد تعهد ایجاد و افزایش مهارتها کارکنان برای منفعت سازمان می شوند.
ایجاد استراتژی
سازمانهای متعالی با توسعه و گسترش راهبردهای متمرکز بر ذینفعان، اهداف و چشمانداز خود را اجرایی می کنند و با این کار سیاستها، برنامهها، اهداف و فرایندهای خود را ایجاد و گسترش میدهند.
مشارکت افراد و منابع
سازمانهای متعالی برای مشارکت افراد و عرضهکنندگان و منابع درونیشان برنامهریزی میکنند و آنها را مدیریت میکنند تا از استراتژی و سیاستها و عملیات مؤثر فرایندها پشتیبانی کنند.
نظرات مشتریان
سازمانهای متعالی با دستیابی به نتایجی عالی در مقابل نظرات مشتریان و حفظ آنها، پاسخگوی نیازها و انتظارات آنها هستند.
نظرات کارکنان
نظرات کارکنان برای سازمان های متعالی اهمیت بسیاری دارد. زیرا این سازمان ها با رسیدگی و بررسی نظرات کارکنان به نتایجی دست می یابند که پاسخگوی نیازها و انتظارات کارکنان آنها است.
نظرات جامعه
سازمانهای متعالی با دستیابی به نتایجی عالی در مقابل نظرات جامعه و حفظ آنها، نتایجی که پاسخگوی نیازها و انتظارات ذینفعان مرتبط در درون جامعه یا حتی فراتر از آن هستند.
مفاهیم بنیادین تعالی سازمانی
مفاهیم بنیادی تعالی سازمانی، هر سازمان را برای دستیابی به تعالی پایدار یاری میکنند. این مفاهیم را میتوان بهعنوان پایهای برای شرح خصوصیات فرهنگ سازمانی متعالی استفاده کرد. همچنین میتوان از آن ها به عنوان یک زبان مشترک میان کارکنان و مدیران ردهبالا، استفاده کرد. در کل ۸ مفهوم بنیادی برای ایجاد یک سازمان متعالی وجود دارد:
افزایش ارزش دهی به مشتریان: سازمانهای متعالی با درک نیازها، پیشبینی انتظارات و پاسخدهی به فرصتها، باعث افزایش ارزش دهی به مشتریان می شوند.
ساخت آیندهای پایدار: سازمانهای متعالی به طور مداوم با بهبود عملکرد، پیشبرد شرایط اقتصادی، زیستمحیطی و اجتماعی درون جامعه هدف خود، تاثیر مثبتی بر جهان اطراف میگذارند.
توسعهی ظرفیت سازمانی: سازمانهای متعالی ظرفیتهای خود را با مدیریت مؤثر در داخل و خارج از مرزهای سازمانی افزایش و تغییر میدهند.
کنترل خلاقیت و ابتکار: سازمانهای متعالی با مدیریت خلاقیتِ ذینفعان خود و از طریق بهبود مستمر و ابتکار منسجم، ارزش افزوده ایجاد و سطوح عملکردی را بهبود میدهند.
هدایت با چشمانداز، الهام و انسجام: سازمانهای متعالی دارای رهبرانی هستند که آینده را می سازند و بهعنوان الگویی برای ارزشها و آرمان های سازمان عمل میکنند.
مدیریت زیرکانه: سازمانهای متعالی به علت توانایی در شناخت و پاسخگوییِ مؤثر به فرصتها و تهدیدها، بسیار کارآمد هستند.
جانشینپروری براساس استعداد کارکنان: سازمانهای متعالی به کارکنان خود ارزش می دهند. و در محیط خود، فرهنگی از قدرت و اختیار ایجاد میکنند تا هرکس بتواند به اهداف سازمانی و فردی خود برسد.
پشتیبانی از نتایج برجسته: سازمانهای متعالی به نتایجی شاخص و محکمی در محیط عملیاتی خود میرسند که تمامی نیازهای کوتاهمدت و نیز بلندمدت کلیه ذینفعان را پاسخگو است.
نتیجهگیری
مدیریت تعالی یک رویکرد استراتژیک برای بهبود عملکرد سازمان و دستیابی به نتایج مطلوب است. با استفاده از این رویکرد، سازمانها میتوانند به اهداف خود دست یابند، کیفیت خدمات خود را افزایش دهند و رضایتمندی ذینفعان خود را افزایش دهند. در نهایت، مدیریت تعالی به سازمانها کمک میکند تا یک محیط کاری مثبت و مشارکتی ایجاد کنند که در آن همه اعضا میتوانند به حداکثر پتانسیل خود برسند و به موفقیت سازمان کمک کنند.
برای ارسال نظر لطفا ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید. صفحه ورود و ثبت نام