توسعه استراتژیک: نقش کلیدی مشاوره مدیریت در شکلگیری آینده سازمانها
در دنیای امروز که پر از تغییرات سریع و پیچیدگی است، توسعه استراتژیک برای هر سازمانی حیاتی است. اما چگونه میتوانیم استراتژی مناسب را توسعه دهیم و آن را با موفقیت اجرا کنیم؟ در اینجا نقش مشاوره مدیریت به چشم میخورد. مشاوران مدیریت با داشتن دیدگاهی بیطرفانه و تخصصی، میتوانند به سازمانها کمک کنند تا استراتژیهای خود را با دقت بیشتری توسعه دهند. آنها میتوانند با ارائه دیدگاههای جدید، روشهای نوین را معرفی کنند و به سازمانها کمک کنند تا از رویکردهای قدیمی خود فراتر روند. این فرآیند میتواند به سازمانها کمک کند تا با چالشهای فعلی و آینده روبرو شوند و از فرصتهای جدید استفاده کنند. در نهایت، مشاوره مدیریت میتواند به سازمانها کمک کند تا استراتژیهای قویتر و موثرتری را توسعه دهند و به اهداف خود برسند.
نقش مشاوره مدیریت
مشاوران مدیریت با داشتن دیدگاهی بیطرفانه و تخصصی، میتوانند به سازمانها کمک کنند تا توسعه استراتژیهای خود را با دقت بیشتری توسعه دهند. آنها میتوانند با ارائه دیدگاههای جدید، روشهای نوین را معرفی کنند و به سازمانها کمک کنند تا از رویکردهای قدیمی خود فراتر روند.
مقاله پیشنهادی ما به شما همراهان گرامی: مطالعه مقاله اخلاق در مدیریت استراتژیک
تاریخچه خدمات مشاوره مدیریت استراتژیک
مشاوره استراتژی در میان سایر شاخههای مشاوره مدیریت نسبتاً قدیمی محسوب میشود. حداقل از نیمهی قرن بیستم تعداد قابلتوجهی از شرکتهای مشاوره مدیریت به مشتریان خود خدمات مشاوره استراتژی ارائه میکردهاند.
در آن دوران برنامه ریزی استراتژیک رواج پیدا کرده بود و مدیران صنایع به نتیجه رسیده بودند که برای ایجاد و حفظ مزیت رقابتی باید به سراغ استراتژی بروند. البته انواع ادغام عمودی و ادغام افقی هم رونق داشت و تغییرات متعدد در مالکیت شرکتها باعث شده بود تقاضا برای مشاوران استراتژی افزایش پیدا کند. این روند چند دهه ادامه پیدا کرد و استراتژی کسب و کار به یکی از حوزههای اصلی فعالیت مشاوران مدیریت تبدیل شد.
احتمالاً میتوانید حدس بزنید که در این دوران غالباً شرکتهای بزرگ به سراغ مشاور استراتژی میرفتند و از آنها کمک میگرفتند.
در اواخر قرن بیستم
به تدریج روندهای تازهای در صنعت مشاوره مدیریت به وجود آمد. توسعهی اینترنت و فناوری اطلاعات باعث شد انتظارات شرکتها از مشاوران استراتژی افزایش پیدا کند.
شرکتها میخواستند خود را با دنیای جدید تطبیق دهند و معتقد بودند که چنین تغییراتی از جنس استراتژی است. به همین علت وقتی یک شرکت را به عنوان مشاور استراتژی خود انتخاب میکردند از آن شرکت انتظار داشتند به آنها در مسیر تحول دیجیتالی کمک کند.
همین نیاز تازه باعث شد که به تدریج پای شرکتهای تازهای به صنعت مشاوره استراتژی باز شود. در آغاز هزارهی سوم شرکتهای بسیاری را میبینید که تخصص اصلی آنها تحول دیجیتالی، استقرار سیستمهای مدیریت فرایند و ERP و حتی دیجیتال مارکتینگ بوده است، اما وارد حوزهی مشاوره استراتژی شدهاند.
دیجیتالی شدن را نمیتوان آخرین تحول در حوزهی مشاوره استراتژی دانست.
آخرین روندی که روی صنعت مشاوره مدیریت تأثیر گذاشته
ظهور کسب و کارهای نوپایی است که آنها را به عنوان استارت آپ میشناسیم. استارتآپها نشان دادند که کسب و کارهای کوچک را هم باید جدی گرفت. چرا که ممکن است در فاصلهی زمانی کوتاهی به کسب و کاری بزرگ تبدیل شوند.
به همین علت به تدریج مشاوران استراتژی از برج عاج خود بیرون آمدند و به سراغ شرکتها و کسبوکارهای کوچکتر هم رفتند. اگر در دههی پنجاه یا شصت میلادی باید شرکتی چندهزارنفری میبودید تا استفاده از خدمات مشاوره استراتژی برایتان معنا داشته باشد، اکنون گاهی کسبوکارهای چهار یا پنجنفره هم احساس میکنند به مشاور استراتژی نیاز دارند و به جستجوی چنین خدماتی میروند.
پس میتوانیم بگوییم مشاوره استراتژی در حال حاضر به سمت فضای دیجیتال و SMEها هم حرکت کرده و میکوشد نیازهای این بخشهای جدید را نیز برطرف کند. به نظر میرسد این حوزهها فرصتهای تازهای را نیز برای مشاورانی که به عنوان فریلنسر یا در قالب شرکتهای بسیار کوچک فعالیت میکنند فراهم کرده است
انواع مشاوره استراتژیک
شرکتها ممکن است برای اتخاذ هر تصمیمی از مشاوره استراتژیک استفاده کنند ولی معمولاً، در زمینههای زیر بیشتر از مشاوران استراتژیک کمک گرفته میشود:
- تبدیل مدل کسبوکار (Business Model Transformation ,BMI)
- استراتژی شرکت (Corporate Strategy)
- استراتژی دیجیتال (Digital Strategy)
- سیاستهای اقتصادی شرکت (Economic Policy)
- استراتژی عملکردی (Functional Strategy)
- ادغام و اکتساب (Mergers and Acquisitions ,M&A)
- استراتژی سازمان (Organization Strategy)
- استراتژی و عملیات (Strategy and Operations)
تفاوت مشاوره استراتژیک و مشاوره مدیریت
مشاوره استراتژیک در حقیقت نوعی مشاوره مدیریت محسوب میشود؛ با این تفاوت که مشاوره استراتژیک بیشتر بر روی یک هدف خاص تمرکز دارد ولی در مشاوره مدیریت، بهبود عملکرد کلی سازمان موضوع پیشنهادها و توصیههاست.
به بیانی دیگر، هدف از مشاوره استراتژیک هدایت یک شرکت به سمت استراتژیهای تجاری خوب و کمک به اجرای آنها به منظور افزایش درآمد است. در مقابل، هدف از مشاوره مدیریت بهبود عملکرد کلی در محیط کار و ایجاد کارایی عملیاتی است.
آلایستر مک کی، مدیر عملیات گوگل در خصوص تفاوت مشاوره استراتژیک با مدیریت این طور توضیح میدهد: «بسیاری از مردم از این اصطلاحات به جای یکدیگر استفاده میکنند اما در واقع مشاوره استراتژی زیرمجموعهای از مشاوره مدیریت است که به طور خاص بر کمک به شرکت برای رفتن از نقطه A به B در یک موضوع خاص متمرکز است، نه این که به طور کلی به کسبوکار به عنوان یک کل نگاه کند.»
هنگام استخدام مشاوران استراتژی، کسبوکارها به دنبال تغییرات جهت دار در مقیاس بزرگ هستند که در بیشتر مواقع، به شدت بر درآمد متمرکز هستند. این تغییرات معمولاً در بالادست با مدیرعامل شروع میشود و یک مسیر تعیین کننده برای مسئلهای خاص در آینده کسبوکار ارائه میدهد.
چهار راه برای مدیریت استراتژیک وجود دارد:
- تحلیل و بررسی
- فرمول بندی (تشکیل)
- اجرا
- ارزیابی
مزایای مدیریت استراتژیک
تصور می شود که مدیریت توسعه استراتژیک دارای مزایای مالی و غیر مالی است. یک فرآیند مدیریت توسعه استراتژیک به یک سازمان و رهبری آن کمک می کند تا با اتخاذ یک مسئولیت اصلی یک هیئت مدیره، در مورد آینده خود فکر و برنامه ریزی کنند. این نوع مدیریت مسیری را برای سازمان و کارمندان آن تعیین می کند. بر خلاف برنامه های استراتژیک یک بار و انجام شده، مدیریت استراتژیک مؤثر بطور مداوم برنامه ریزی می کند، فعالیت های یک سازمان را نظارت و آزمایش می کند و منجر به راندمان عملیاتی بیشتر، سهم بازار و سودآوری می شود.
مشاور استراتژی در چه حوزههایی مشورت میدهد؟
برخی از کسانی که به عنوان مشاور استراتژی کار کرده و تجربه اندوختهاند معتقدند که بیشتر درخواستهای مشاوره استراتژی در قلمروهای زیر قرار میگیرند
- مشاوره استراتژی برای تحلیل و ارزیابی محیط
- مشاوره استراتژیک برای جایگاه یابی استراتژیک
- انتخاب استراتژی رشد مناسب برای شرکت
- حرکت به سوی فعالیت بینالمللی
- بهکارگیری و تقویت نوآوری در سازمان و محیط کسب و کار
- طراحی و بازطراحی مدل کسب و کار
خلاصه
در نهایت، مشاوره مدیریت میتواند نقش حیاتی در توسعه استراتژیک سازمانها ایفا کند. با استفاده از تخصص و دانش مشاوران مدیریت، سازمانها میتوانند استراتژیهای قویتر و موثرتری را توسعه دهند و به اهداف خود برسند.
نتیجهگیری
مشاوره مدیریت به عنوان یک ابزار کلیدی در توسعه استراتژیک سازمانها نقش بسزایی ایفا میکند. با ارائه تحلیلهای دقیق و راهکارهای نوآورانه، مشاوران مدیریت میتوانند به سازمانها کمک کنند تا به اهداف بلندمدت خود دست یابند. این فرآیند شامل شناسایی فرصتها و تهدیدها، بهینهسازی منابع و ایجاد استراتژیهای موثر برای رشد و توسعه است. در نهایت، همکاری با مشاوران مدیریت میتواند به سازمانها کمک کند تا در محیطهای پیچیده و متغیر امروزی، رقابتی باقی بمانند و موفقیتهای پایدار را تجربه کنند.
برای ارسال نظر لطفا ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید. صفحه ورود و ثبت نام