اخلاق در مدیریت استراتژیک

اخلاق مدیریت استراتژیک

مدیریت استراتژیک یکی از مهمترین عناصر هر سازمان است. اما این عنصر نیازمند رعایت اخلاق است. اخلاق در مدیریت استراتژیک می‌تواند روی استراتژی‌ها و عملیات مدیریت استراتژیک تأثیر بگذارند.

قانون اخلاق در مدیریت استراتژیک

اخلاق در مدیریت استراتژیک به معنای رعایت اصول و قوانین اخلاقی در توسعه و اجرای استراتژی‌های سازمانی است. این اصول و قوانین می‌توانند شامل رعایت حقوق کارکنان، رعایت حقوق مشتریان، رعایت حقوق سهامداران، و رعایت حقوق جامعه باشند.

مقاله پیشنهادی ما به شما همراهان گرامی: مطالعه مقاله مدیریت استراتزیک 

اخلاق مدیریت استراتژیک

اخلاق مدیریت استراتژیک

چالش‌ها و فرصت‌ها

رعایت اخلاق در مدیریت استراتژیک می‌تواند چالش‌هایی برای سازمان‌ها ایجاد کند. اما همچنین می‌تواند فرصت‌هایی را نیز فراهم کند. برای مثال، رعایت اخلاق می‌تواند به سازمان کمک کند تا ریسک‌های قانونی را کاهش دهد، روابط کاری سالم‌تری را ایجاد کند، و به بهره‌وری بیشتری دست یابد.

اصول مهم و استراتژیک در اخلاق حرفه ای برای مدیران حرفه ای

تدوین سند جامع اخلاقی شرکتها و  موسسات که به روش پویا و چالش روش‌مند رهیافت‌ها تهیه می‌شود راه حل مناسبی برای این معضل بنظر می‌رسد.
و نیاز امروز جامعه به شرح زیر می باشد:
مسئولیت‌پذیری، برتری‌جویی و رقابت‌طلبی، صادق بودن، احترام به دیگران، رعایت و احترام نسبت به ارزش‌ها و هنجارهای اجتماعی، عدالت و انصاف، همدردی با دیگران، وفاداری
و نکتة اساسی این است که ما باید از تلویحی‌نگری دربارة اخلاق حرفه‌ای پرهیز کنیم. چهارم آنکه‌ اخلاق سازمانی نه لزوماً فرد ـ وابسته و نه حتی سازمان ـ وابسته و نه محیط ـ وابسته است؛ بلکه عوامل فردی، محیطی و سازمانی در آن تأثیر دارد. بنابراین، ما در پرداختن به اخلاق، نیازمند نگرش سیستمی هستیم. غفلت از این عوامل در مقام تبیین و تحلیل معضلات اخلاقی، تصمیم‌گیری ما را از واقع‌بینی دور خواهد کرد.
وی اصول راهبردی اصلی (در اسلام) را اینگونه بیان کرد:  احترام اصیل و نامشروط به انسان‌ها، رعایت آزادی انسان‌ها، برقراری عدالت در مورد انسان‌ها، امانت‌ورزی در رفتار و بینش شخصی.

هدف آموزش اصول و فنون اخلاق حرفه ای

 

  • محقق كردن اين امر است كه در سازمان چه ارزش هايی را چه موقع بايد حفظ و اشاعه نمود.
    • تصحیح و تقویت انگیزش مدیران و کارکنان
    • ارتقاء مهارت
    • افزایش توان وتحول نگرش
اخلاق در مدیریت استراتژیک

اخلاق در مدیریت استراتژیک

وظايف مديران در اخلاقی کردن موسسات و شرکتها

 

  • ارزشيابي عملکرد‌هاي اخلاقي کارکنان.
    • اخلاقي کردن هدف‌هاي سازمان.
    • اشاعه ارزش‌ها و مسائل اخلاقي در سازمان.
    • اخلاق‌ورزي در زندگي شخصي.
    • اهميت دادن به اخلاق حرفه‌ای در شغل.
    • برخورد عقلاني و روشمند در مواجهه با مشکلات اخلاقي پيش‌آمده در سازمان و اقدام برای برطرف کردن آن ها.
    • عنايت خاص به آموزش اخلاق حرفه‌ای.
    • تهيه و تدوين منشور اخلاقی مربوط به سازمان با مشارکت همه اعضای سازمان.
عوامل تأثيرگذار بر اخلاق حرفه‌ای
  • جنبه فردي

يعني ويژگی ها و خصوصيات فردی، ارزش‌های مذهبی، ملاک‌های شخصی، عوامل خانوادگی، باورها و اعتقادات و شخصيت از جمله عوامل تأثيرگذار بر اخلاق حرفه‌اي از جنبه فردی هستند. مسلماً فردی که فاقد صلاحيت‌های اخلاقی شايسته از لحاظ فردي باشد، از معيار‌هاي اخلاق حرفه‌ای متناسبی نيز برخوردار نخواهد بود.

  • جنبه سازمانی

عواملي مثل رهبری، مديريت، ارتباط با همکاران، ارتباط با زيردستان و فرادستان، نظام تشويق و تنبيه، انتظارات همکاران، قوانين و مقررات و رويه‌ها، جو و فرهنگ سازمانی در اين حيطه قرار می گيرند. بديهی است كه نا مطلوب بودن عوامل مزبور، عامل تهديدکننده اخلاق حرفه‌اي خواهد بود و بالعکس.

  • جنبه محيطی

عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سياسی و همچنين ديگر سازمان‌ها و عوامل رقابتی بين آنها، از جمله عوامل تأثيرگذار بر اخلاق حرفه‌ای است.

مزایا و معایب اخلاق در مدیریت استراتژیک
مزایا:

 

افزایش اعتماد و وفاداری: رعایت اصول اخلاقی در مدیریت استراتژیک باعث افزایش اعتماد و وفاداری کارکنان و مشتریان می شود.

بهبود تصویر سازمان: سازمان‌هایی که به اصول اخلاقی پایبند هستند، تصویر بهتری در جامعه دارند و این می‌تواند به جذب مشتریان و سرمایه‌گذاران بیشتر کمک کند.

کاهش ریسک‌های قانونی: رعایت اصول اخلاقی می‌تواند از بروز مشکلات قانونی جلوگیری کند و هزینه‌های مرتبط با دعاوی حقوقی را کاهش دهد.

اخلاق در مدیریت استراتژیک

اخلاق در مدیریت استراتژیک

معایب:

 

هزینه‌های اضافی: پیاده‌سازی و رعایت اصول اخلاقی ممکن است هزینه‌های اضافی برای سازمان به همراه داشته باشد.

کاهش انعطاف‌پذیری: رعایت اصول اخلاقی ممکن است باعث کاهش انعطاف‌پذیری سازمان در مواجهه با تغییرات سریع بازار شود.

مقاومت در برابر تغییر: برخی از کارکنان ممکن است در برابر تغییرات اخلاقی مقاومت کنند و این می‌تواند به کاهش کارایی و بهره‌وری منجر شود.

 

نتیجه‌گیری

در نهایت، رعایت اخلاق یکی از مهمترین عناصر مدیریت استراتژیک است. بنابراین، مدیران باید از این قوانین آگاه باشند و آن‌ها را در استراتژی‌ها و عملیات خود لحاظ کنند. جامعه ما نيازمند آن است تا ويژگي‌هاي اخلاق حرفه‌اي مانند دلبستگي به كار، روحيه مشاركت و اعتماد، ايجاد تعامل با يكديگر و… تعريف، و براي تحقق آن فرهنگ‌سازی شود. امروزه بسياری از کشورها در جهان صنعتی به اين بلوغ رسيده‌اند که بی اعتنایی به مسائل اخلاقي و فرار از مسئوليت‌ها و تعهدات اجتماعی، به از بين رفتن بنگاه می انجامد. به همين دليل، بسياری از شرکت‌های موفق برای تدوين استراتژی اخلاقی احساس نياز کرده، و به اين باور رسيده‌اند که بايد در سازمان يک فرهنگ مبتنی بر اخلاق رسوخ کند. از اين‌رو، كوشيده‌اند به تحقيقات درباره اخلاق حرفه‌ای جايگاه ويژه‌ای بدهند.

 

منابع:

مدیریت استراتژیک پروژه با تاکید بر اخلاق و ارزشهای سازمانی

مقاله مدیریت استراتژیک و اخلاق در منابع انسانی

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
نقش سرمایه گذاران فرشته و خطر پذیر در استارتاپ

سرمایه گذاران فرشته و خطرپذیر و نقش آن ها در تأمین مالی استارت‌آپ‌ها

آنچه در این پست میخوانید سرمایه گذاران فرشته (Angel Investors)مزایای سرمایه گذاران فرشته:سرمایه‌گذاران خطرپذیر (Venture Capitalists)مزایای سرمایه‌گذاران خطرپذیر:چالش‌های سرمایه‌گذاران فرشته…

بیشتر بخوانید
شناسایی موانع تامین مالی استارت آپ ها

استارتاپ‌ها:شناسایی موانع و فرصت‌های تامین مالی

آنچه در این پست میخوانید موانع تامین مالی استارتاپ‌هافرصت‌های تامین مالی استارتاپ ها استارتاپ ها به عنوان موتورهای نوآوری و…

بیشتر بخوانید
فرم صورتجلسه هیئت مدیره شرکت سهامی خاص

فرم خام صورتجلسه شرکت های سهامی خاص

آنچه در این پست میخوانید نمونه صورتجلسه مجمع عمومی عادی سالیانه برای انتخاب مدیران و بازرسین ،روزنامه و تصویب تراز در…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

برای ارسال نظر لطفا ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.

You cannot copy content of this page